Thuishelden

De hashtag zorghelden floreert. Vanaf balkons en achtertuinen werd vorige week geklapt voor de medici. En terecht, want de prestatie die zij nu moeten leveren is ongekend en niet eerder vertoond. Maar terwijl hun werkdruk zichtbaar toeneemt, vecht een onzichtbare groep mensen harder dan ooit: de thuishelden.

Op sociale media zie ik steeds meer noodoproepen voorbij komen van ouders van een ernstig ziek kind. Hun noodkreten lossen op in de waan van de dag. Actualiteiten, liveblogs en foto’s rond thuiswerken, verdringen de wanhoop van ouders wiens zieke kind niet meer naar de opvang kan.

  Er ontstaan financiële problemen omdat het budget dat elke ouder krijgt, niet genoeg is voor extra hulp. Overbelasting dreigt. Ik lees een bericht van een moeder die gedwongen is haar baan op te zeggen, omdat thuiswerken en een kind verplegen niet te combineren valt. Terwijl ik dit schrijf, heeft mijn zoon mij drie keer gestoord, maar dat staat niet in verhouding tot de dagelijkse, intensieve zorg voor een ziek kind.

#thuishelden

  Andere moeders en vaders maken zich zorgen om medische middelen. Nu zorginstellingen voorrang krijgen op handschoenen en alcohol, raakt hun eigen voorraad op. Hoe moeten zij straks de beademingsapparatuur van hun kinderen schoonmaken? En waar zijn de mondkapjes om hun kind te beschermen?

  En dan is er nog de angst. De angst die elke ouder van een ernstig ziek kind kent, maar zich nu razendsnel verdiept. Meer dan ooit voelen deze ouders de kwetsbaarheid van hun kind, de schitterende, maar fragiele draad waaraan hun leven hangt. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde meldt dat ook kwetsbare kinderen het virus goed aan lijken te kunnen. Maar de onrust blijft, want deze ouders weten als geen ander: een kans is een kans.

  Hoe klein de groep ook is in vergelijking met onze huidige, mondiale zorgen; laten we deze thuishelden niet uit het oog verliezen. Mensen die vrijwillig in quarantaine zijn gegaan om hun kwetsbare kind te beschermen. De onrust kunnen we niet wegnemen, want angst laat zich niet weg-applaudisseren, maar we kunnen er wel voor zorgen dat hun berichten en noodoproepen gehoord worden.

 

  #thuishelden

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.